Z prostych produktów możesz również zrobić pyszny deser. Na przykład upiecz aromatyczną śmietanę. Teraz powiem ci świetny przepis na to ciasto! I ugotujemy go nie w piekarniku, ale bezpośrednio na patelni!
Składniki
- mąka - 600 g
- śmietana - 220 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- cukier - 1 szkło
- sól - 0,25 łyżeczka
- orzechy włoskie - garść
- śmietana - 450 g
- cukier - 200 g
- esencja waniliowa - 1 kropla
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
Dodaj śmietanę i zagnieść miękkie ciasto.
Podziel ciasto na 10 identycznych kawałków.
Weź pierwszy kawałek, rozwałkuj cienkie ciasto i przytnij krawędzie za pomocą talerza i noża.
Umieść obrabiany przedmiot na rozgrzanej patelni i smaż na złoty kolor z obu stron. Powtórz te same czynności z pozostałymi kawałkami ciasta.
W osobnym pojemniku połącz śmietanę, cukier i esencję waniliową. Ubijaj mikserem przez 5-7 minut.
Wybierz jedno ciasto i zmiksuj blenderem do miękiszu.
Suszone orzechy włoskie przez kilka minut na patelni i mielone w blenderze.
Złóż ciasto na szerokim talerzu, smarując każde ciasto kremem.
Na wierzch posmaruj kremem, posyp kruszonką i posiekanymi orzechami. Pozostaw śmietanę do namoczenia przez noc w lodówce.