Latem w ogóle nie chcesz włączać piekarnika. W takich przypadkach lepiej przygotować lekkie desery bez pieczenia. Na przykład wypróbuj ten wspaniały przepis na ciasto! Zamiast brzoskwini w puszkach możesz użyć dowolnego owocu sezonowego.
Składniki
- mascarpone - 300 g
- śmietana (tłuste) – 350 ml
- masło - 120 g
- Ciasteczka Savoyardi - 300 g
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- cukier puder - 1 szkło
- żelatyna (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
- woda - 3 art.
- brzoskwinie (w puszkach) – 200 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Savoyardi pokrój na kawałki o długości około 7 centymetrów. Jedna krawędź ciasteczka powinna być okrągła, a druga płaska.
Zetrzyj resztki ciasteczek wałkiem do ciasta na drobne okruchy.
Roztop masło i wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami.
Z powstałej masy ułóż dno w dzielonej formie o małej średnicy. Dokładnie ubij, aby był wystarczająco gęsty.
Ułóż boki ciasta z kawałków Savoyardi.
Mascarpone ubij z cukrem pudrem.
Ubij śmietanę z cukrem waniliowym.
Wymieszaj żelatynę z zimną przegotowaną wodą. Powinien całkowicie się rozpuścić.
Wymieszaj bitą mascarpone, wodę z żelatyną i śmietanę.
Wlej powstałą masę do formy z ciasteczkami i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Pokrój brzoskwinię na małe plasterki i ułóż na wierzchu masy serowej. Wstaw ciasto do lodówki na kolejne 1,5-2 godziny.