desery 07.02.2022

ciasto z brzoskwiniami w puszkach bez pieczenia

40 min
12 porcji
Ciasto z brzoskwiniami w puszkach bez pieczenia
Christian Schwier, stock.adobe.com
0

Latem w ogóle nie chcesz włączać piekarnika. W takich przypadkach lepiej przygotować lekkie desery bez pieczenia. Na przykład wypróbuj ten wspaniały przepis na ciasto! Zamiast brzoskwini w puszkach możesz użyć dowolnego owocu sezonowego.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Savoyardi pokrój na kawałki o długości około 7 centymetrów. Jedna krawędź ciasteczka powinna być okrągła, a druga płaska.

Zetrzyj resztki ciasteczek wałkiem do ciasta na drobne okruchy.

Roztop masło i wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami.

Z powstałej masy ułóż dno w dzielonej formie o małej średnicy. Dokładnie ubij, aby był wystarczająco gęsty.

Ułóż boki ciasta z kawałków Savoyardi.

Mascarpone ubij z cukrem pudrem.

Ubij śmietanę z cukrem waniliowym.

Wymieszaj żelatynę z zimną przegotowaną wodą. Powinien całkowicie się rozpuścić.

Wymieszaj bitą mascarpone, wodę z żelatyną i śmietanę.

Wlej powstałą masę do formy z ciasteczkami i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Pokrój brzoskwinię na małe plasterki i ułóż na wierzchu masy serowej. Wstaw ciasto do lodówki na kolejne 1,5-2 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy