Latem często gotuję śmietanę na patelni z kwaśną śmietaną. Aby przyspieszyć proces, możesz użyć dwóch patelni, ale wtedy musisz bardzo szybko toczyć ciasta. Polecam wezwać kogoś do pomocy, ponieważ trudno będzie poradzić sobie z zadaniem w pojedynkę.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj śmietanę z sodą i cukrem.
Dodaj wanilinę, przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto.
Podziel na 6-8 części, uformuj kulki i złóż w misce. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Rozwałkuj każdą kulkę ciastem i przebij widelcem w kilku miejscach.
Smażyć na suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony.
Usmaż jedno ciasto bardziej niż zwykle, a następnie pokrusz wałkiem do ciasta. Ta kruszonka posłuży jako dekoracja deseru.
Wymieszaj śmietanę, cukier i wanilinę, dobrze ubij mikserem.
Złóż ciasto, smarując ciasta śmietaną.
Posmaruj wierzch resztą kremu i posyp okruchami.