kompot gruszkowy na zimę bez sterylizacji

1 godz. 0 min.
1 puszka 3 l
Kompot gruszkowy na zimę bez sterylizacji
ArtSys, stock.adobe.com
0

Kompot gruszkowy to ulubiony napój pochodzący z dzieciństwa. Ze spiżarni babci te słoiki znikały w pierwszej kolejności. Słodki i pachnący ... jakby znów wrócił do lata! Wybierz gęste, nie przejrzałe owoce, aby napój był szczególnie smaczny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz gruszki, pokrój w plasterki, po usunięciu ogonów i rdzeni.

Umieść pokrojone gruszki w misce z roztworem kwasu cytrynowego (na 1 litr wody - 0,5 łyżeczki.bez szkiełka kwasu cytrynowego). Dzięki temu owoce nie ciemnieją podczas gotowania. Pozostaw obrabiany przedmiot na 10 minut.

Następnie wlej płyn z miski do rondla i stopniowo wprowadzając cukier, zagotuj syrop. W zależności od preferencji smakowych i odmiany gruszek może być potrzebne mniej cukru.

Jeśli chcesz nadać kompotowi gruszkowemu nuty cytrusowe, dodaj niewielką ilość skórki cytryny lub pomarańczy do gotującego się syropu.

Wrzącym syropem wlej kliny gruszki do miski. Gotuj kompot na średnim ogniu przez 10 minut.

Napełnij wstępnie wysterylizowany słoik łyżką cedzakową gruszkami¾.

Ponownie zagotuj syrop i wlej gruszki do słoika do góry. Zwiń słoik, odwróć do góry nogami i ostudź. Schłodzony kompot przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy