dżem moroszki bez pestek

1 godz. 15 min.
4 porcje
Dżem z moroszki bez pestek
christer wångenberg/EyeEm, stock.adobe.com
0

Dżem z moroszki nie pozostawi obojętnym słodyczy i na pewno zachwyci dzieci. Plus - to magazyn witamin w sezonie przeziębienia. Ten pachnący dżem ma jedną wadę-przysmak jest spożywany tak szybko, że może nie dotrzeć do zimy!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jagody, opłucz pod bieżącą zimną wodą i wrzuć do durszlaka.

Aby zrobić syrop w misce do gotowania dżemu, zagotuj wodę, wprowadź cukier, wymieszaj i podgrzej syrop na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Bez wyjmowania miski z ognia umieść przygotowane jagody moroszki we wrzącym syropie. Gotuj przez 20 minut po ugotowaniu. Następnie usuń przedmiot z ognia i wlej syrop z moroszką do dużego czystego pojemnika przez sito. Pozostałe jagody dokładnie zmielić przez sito. Pozwoli to usunąć wystarczająco duże nasiona jagód. Następnie włóż przedmiot z powrotem do miski do gotowania.

Na małym ogniu ponownie zagotuj masę, nie zapominając o okresowym mieszaniu, zmniejsz ciepło i gotuj dżem przez kolejne 5-7 minut.

Wlej gorący dżem z moroszki do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń ciepło i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś gotowy dżem do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce. Możesz również przechowywać smakołyki w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy