dżem z czarnej porzeczki z pektyną

25 min
2 porcje
Dżem z czarnej porzeczki z pektyną
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Im mniej dżemu gotuje się, tym jest zdrowszy, ponieważ większość witamin po prostu umiera podczas długiej obróbki cieplnej. Jednocześnie gęsty dżem uzyskuje się tylko w procesie trawienia, nawet jeśli mówimy o czarnej porzeczce. Ale możesz zastosować małą sztuczkę i dodać trochę pektyny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz pektynę i 2 łyżki cukru.

Wymieszaj z porzeczkami i zagotuj.

Dodaj pozostały cukier i gotuj dżem przez 7-10 minut na małym ogniu.

Zwiń go w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy