Jeśli sosy jagodowe jako całość są już trudne do zaskoczenia, to sos z białej porzeczki nadal można słusznie nazwać ciekawostką. Najlepiej nadaje się do mięsa w dowolnej formie, ale możesz eksperymentować z innymi kombinacjami. Jeśli wolisz gładkie tekstury, zmiksuj SOS blenderem.
Składniki
- biała porzeczka - 500 g
- jabłka - 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- ocet jabłkowy - 1 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- kolendra - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 2 szczypta
- Chili - 1 rzecz
- sól - 1 CZ. l.
- cukier - 2 łyżeczka
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz wszystkie warzywa i owoce i przepuść przez maszynę do mięsa jabłka, cebulę, porzeczki, chili i czosnek.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj trochę wody, aby uzyskać konsystencję.
Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 15-20 minut.
Zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy