dania główne 22.01.2022

Gołąbki dietetyczne z ryżem i grzybami

1 godz. 20 min.
6 porcji
Gołąbki dietetyczne z ryżem i grzybami
gkrphoto, stock.adobe.com
0

Ten przepis na dietetyczne gołąbki z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto podąża za figurą. Absolutnie nie ma mięsa, tylko warzywa, ryż i olej roślinny. Najbardziej lubię gotować takie gołąbki z okrągłym ryżem.

Składniki

dla gołąbków:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wytnij łodygę i przenieś kapustę do garnka z wrzącą wodą.

Od czasu do czasu wyjmuj kapustę z wody i wyjmij gotowe liście widelcem. Kontynuuj procedurę, aż usuniesz wszystkie odpowiednie liście.

Ryż opłucz pod bieżącą wodą, przenieś do głębokiego naczynia i zalej wrzącą wodą przez 15 minut.

Pokrój grzyby i cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewki i pomidory.

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Dodaj grzyby i kolendrę w ziarnach. Gotuj przez 10 minut, ciągle mieszając.

Wymieszaj ryż ze smażeniem, zmielonym czarnym pieprzem i solą. Ugniataj masę rękami, aż będzie gładka.

Oddzielnie zagotuj bulion grzybowy, dodaj ziele angielskie, sól i masę pomidorową. Gotuj przez 5 minut.

Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i zwiń go kopertą. Powtórz z pozostałymi liśćmi.

Przykryj dno patelni liśćmi kapusty i luźno ułóż gołąbki na wierzchu.

Wlać bulion z pomidorem, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 50 minut na małym ogniu.

Gotowe gołąbki pozostaw na patelni na 15 minut po wyłączeniu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy