dania główne 08.02.2022

kotlety z kurczaka w płatkach kukurydzianych

45 min
4 porcje
Kotlety z kurczaka w płatkach kukurydzianych
rainbow33, stock.adobe.com
0

Uwielbiasz chrupiącą skórkę na kotletach? Spróbuj ugotować je w płatkach kukurydzianych. Posługiwać się proponuję filet z kurczaka, ale odpowiednie jest również każde inne mięso. Ten przepis sprawia, że kotlety są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Filet z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w talerze o grubości około 1 centymetra.

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem z obu stron.

Połóż ubity filet na talerzu, solą i pieprzem.

Jajka ubić widelcem z solą i mielonym pieprzem.

Płatki kukurydziane lekko zmiażdż wałkiem do ciasta.

W osobnych szerokich talerzach wlej mąkę i płatki kukurydziane.

Zwiń półfabrykaty w mące, zanurz w mieszance jajecznej i zwiń teraz w płatkach kukurydzianych.

Kotlety ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem i smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy