
Jeśli spróbujesz choćby kawałka ciasta marchewkowego, zakochasz się w nim na zawsze! Niesamowite zwiewne ciasto, czarujący aromat i piękny ciepły kolor. Czy to nie jest najważniejsze dla deseru? Złap mój ulubiony przepis.
Składniki
- marchew - 400 g
- mąka - 350 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier - 200 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 200 ml
- orzechy włoskie - 200 g
- cukier puder (do posypania) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Marchewki opłucz, osusz i zetrzyj na drobnej tarce.

Suszone orzechy włoskie przez kilka minut na patelni i mielone w blenderze.

Połącz przesianą mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia, orzechy i cynamon.

W osobnym pojemniku połącz marchewki, olej roślinny i lekko ubite jajka.

Wlej powstałą masę do suchego przedmiotu obrabianego i dobrze ugniataj. Ciasto powinno być umiarkowanie grube.

Włóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez 40 minut w rozgrzanym piekarniku. W zależności od grubości ciasta i cech piekarnika czas może się nieznacznie różnić.

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na 10 minut w formie.

Gotowy deser posyp cukrem pudrem i pokrój.
