desery 19.01.2023

ciasto marchewkowe

1 godz. 0 min.
10 porcji
Ciasto marchewkowe
0

Jeśli spróbujesz choćby kawałka ciasta marchewkowego, zakochasz się w nim na zawsze! Niesamowite zwiewne ciasto, czarujący aromat i piękny ciepły kolor. Czy to nie jest najważniejsze dla deseru? Złap mój ulubiony przepis.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Marchewki opłucz, osusz i zetrzyj na drobnej tarce.

Ciasto marchewkowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Suszone orzechy włoskie przez kilka minut na patelni i mielone w blenderze.

Ciasto marchewkowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Połącz przesianą mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia, orzechy i cynamon.

Ciasto marchewkowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

W osobnym pojemniku połącz marchewki, olej roślinny i lekko ubite jajka.

Ciasto marchewkowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Wlej powstałą masę do suchego przedmiotu obrabianego i dobrze ugniataj. Ciasto powinno być umiarkowanie grube.

Ciasto marchewkowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Włóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto marchewkowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Piecz przez 40 minut w rozgrzanym piekarniku. W zależności od grubości ciasta i cech piekarnika czas może się nieznacznie różnić.

Ciasto marchewkowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na 10 minut w formie.

Ciasto marchewkowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Gotowy deser posyp cukrem pudrem i pokrój.

Ciasto marchewkowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 9

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy