gęsty dżem - pięciominutowy Dereń bez pestek

1 godz. 0 min.
4 porcje
Gęsty dżem
vania_zhukevych, stock.adobe.com
0

Dereń to nie tylko zdrowa i niedroga jagoda, ale także wspaniały składnik dżemu! Gotuję go tak krótko, jak to możliwe, aby zachować maksimum witamin i smaku. A potem użyj takiego przysmaku, jak dusza zapragnie.

Składniki

  • Dereń - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 0.5 szklanki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij Dereń wodą, zagotuj i gotuj przez 5 minut.

Przetrzyj go przez sito z nasion.

Dodaj cukier i gotuj przez kolejne 5 minut.

Ostudź i gotuj ponownie przez 5 minut.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy