Czy wiedziałeś, że z tartej marchewki możesz zrobić nie tylko pikantną przekąskę, ale także słodki dżem? Jeśli nie, dzisiaj będzie dzień Objawienia! W dalszej części przepisu powiem ci szczegółowo, jak to zrobić, aby wszystko się udało!
Składniki
- marchew - 1 kg
- sok z cytryny - 1 art.
- skórka pomarańczowa - 2 łyżeczka
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- brązowy cukier - 200 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub za pomocą obieraczki do warzyw.
Dodaj pozostałe składniki, wlej około 100 ml wody i zagotuj.
Gotuj, mieszając, przez około 30 minut na małym ogniu.
Włóż dżem do słoików, sterylizuj w garnku z wodą przez kolejne 15 minut i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy