Jeśli masz pyszne winogrona i trochę wolnego czasu, koniecznie wypróbuj ten przepis. Galaretka winogronowa to niesamowita uczta, którą można podawać z wypiekami lub po prostu jeść. Pamiętaj, że masa gęstnieje, gdy się ochładza.
Składniki
- Winogrona - 2 kg
- cukier - 800 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń winogrona z pędzli, spłucz pod bieżącą wodą i połóż do wyschnięcia na ręczniku.
Włóż suche winogrona do rondla z grubym dnem i powoli podgrzewaj, aż pojawi się sok winogronowy.
Przetrzyj powstałą masę przez sito. Aby to zrobić, wygodnie jest użyć drewnianej łyżki.
Puree winogronowe wymieszaj z cukrem i gotuj przez 2-3 minuty.
Napełnij przygotowane słoiki gorącą galaretką, zamknij pokrywkami i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy