marynowana kapusta z papryką

15 min
10 porcji
Kapusta marynowana z papryką
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz marynowaną kapustę, polecam ugotować ją z papryką. Okazuje się chrupiący, smaczny i lekko słodki. Dodaj trochę cebuli, pachnących zieleni, oleju, a otrzymasz niesamowicie pyszną sałatkę!

Składniki

warzywa:
do marynaty:
  • cukier - 80 g
  • sól - 80 g
  • woda - 1,5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj kapustę w cienkie paski i włóż do szerokiej miski.

Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Przygotuj paprykę, obierz nasiona i drobno posiekaj.

Dobrze zetrzyj kapustę rękami.

Dodaj marchewkę, paprykę i wymieszaj.

Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól i gotuj przez 1 minutę.

Ułóż posiekane warzywa w słoikach, mocno ubijając.

Napełnij schłodzoną marynatą i pozostaw na 3 dni w ciepłym miejscu.

Zamknij słoiki nylonowymi pokrywkami i przenieś do ciemnego, chłodnego miejsca na 3 tygodnie.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy