Jeśli lubisz marynowaną kapustę, polecam ugotować ją z papryką. Okazuje się chrupiący, smaczny i lekko słodki. Dodaj trochę cebuli, pachnących zieleni, oleju, a otrzymasz niesamowicie pyszną sałatkę!
Składniki
warzywa:
do marynaty:
- cukier - 80 g
- sól - 80 g
- woda - 1,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę w cienkie paski i włóż do szerokiej miski.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Przygotuj paprykę, obierz nasiona i drobno posiekaj.
Dobrze zetrzyj kapustę rękami.
Dodaj marchewkę, paprykę i wymieszaj.
Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól i gotuj przez 1 minutę.
Ułóż posiekane warzywa w słoikach, mocno ubijając.
Napełnij schłodzoną marynatą i pozostaw na 3 dni w ciepłym miejscu.
Zamknij słoiki nylonowymi pokrywkami i przenieś do ciemnego, chłodnego miejsca na 3 tygodnie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy