Czy wiesz, że rokitnik na półfabrykaty należy zbierać po pierwszych przymrozkach? Przygotuj zdrowy sok z tej wyjątkowej jagody, ponieważ zawiera witaminy, minerały i cenne kwasy organiczne. Aromatyczny sok multiwitaminowy na pewno ci się spodoba
Składniki
- Rokitnik - 500 g
- cukier - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Odetnij rokitnik z gałązek, posortuj, opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka.
Przełóż Suszone jagody przez sokowirówkę. Nie wyrzucaj powstałego ciasta - możesz z niego ugotować aromatyczny kompot.
Sok z rokitnika wlać do garnka do gotowania, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
Wlej gorący sok do wcześniej wysterylizowanego słoika, zakorkuj, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Radzę przechowywać schłodzony sok z rokitnika w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy