sok z rokitnika na zimę przez sokowirówkę

30 min
1 porcja
Sok z rokitnika na zimę za pomocą sokowirówki
Lena, stock.adobe.com
0

Czy wiesz, że rokitnik na półfabrykaty należy zbierać po pierwszych przymrozkach? Przygotuj zdrowy sok z tej wyjątkowej jagody, ponieważ zawiera witaminy, minerały i cenne kwasy organiczne. Aromatyczny sok multiwitaminowy na pewno ci się spodoba

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Odetnij rokitnik z gałązek, posortuj, opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka.

Przełóż Suszone jagody przez sokowirówkę. Nie wyrzucaj powstałego ciasta - możesz z niego ugotować aromatyczny kompot.

Sok z rokitnika wlać do garnka do gotowania, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.

Wlej gorący sok do wcześniej wysterylizowanego słoika, zakorkuj, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Radzę przechowywać schłodzony sok z rokitnika w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy