dżem jabłkowo-wiśniowy

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem jabłkowo
Mara Zemgaliete, stock.adobe.com
0

Ze wszystkich owoców jabłka są jedną z najlepszych opcji do robienia gęstych dżemów. Są naturalnie bogate w pektyny, dzięki czemu można je nawet stosować jako naturalny zagęszczacz. Na przykład w połączeniu z ulubionymi wiśniami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki z wiśni. Dodaj do niego połowę wody i połowę cukru i zmiel blenderem. Pozostaw na kilka godzin.

Jabłka obrać i drobno posiekać. Dodaj pozostałą wodę i cukier i pozostaw na kilka godzin.

Zagotuj wiśnie i gotuj przez kilka minut.

Dodaj jabłka z całym uwolnionym sokiem i ponownie zagotuj.

Gotuj dżem przez około pół godziny na małym ogniu i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy