Zdradzę ci jeden sekret: pyszny dżem można przygotować nawet z małego agrestu. Udaj się na rynek i kup go po okazyjnej cenie. Zaoszczędzisz budżet rodzinny i zaopatrzysz się w pyszne konserwy na zimę. Ogólnie przepis niewiele różni się od podstawowego.
Składniki
- agrest (płytkie) – 3 kg
- cukier - 1,5 kg
- kwas cytrynowy - 2 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj agrest, obierz suche ogony i spłucz.
Umieść jagody na patelni, przykryj cukrem i pozostaw na 1,5-2 godziny.
Ustaw na małym ogniu i gotuj przez 10 minut, często mieszając.
Dodaj kwas cytrynowy, gotuj przez kolejne 2 minuty i zdejmij z ognia.
Ułóż dżem w czystych, suchych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy