mały dżem agrestowy

25 min
12 porcji
Dżem z małego agrestu
zabavna, stock.adobe.com
0

Zdradzę ci jeden sekret: pyszny dżem można przygotować nawet z małego agrestu. Udaj się na rynek i kup go po okazyjnej cenie. Zaoszczędzisz budżet rodzinny i zaopatrzysz się w pyszne konserwy na zimę. Ogólnie przepis niewiele różni się od podstawowego.

Składniki

  • agrest (płytkie) – 3 kg
  • cukier - 1,5 kg
  • kwas cytrynowy - 2 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj agrest, obierz suche ogony i spłucz.

Umieść jagody na patelni, przykryj cukrem i pozostaw na 1,5-2 godziny.

Ustaw na małym ogniu i gotuj przez 10 minut, często mieszając.

Dodaj kwas cytrynowy, gotuj przez kolejne 2 minuty i zdejmij z ognia.

Ułóż dżem w czystych, suchych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy