Mówiąc o ciekawych i niebanalnych preparatach, chcę podzielić się z wami przepisem na ulubiony dżem z arbuza z miąższu. Jest jeden sekret – będzie potrzebował pomarańczy. Dżem okazuje się tak niezwykły, że na początku trudno zgadnąć, z czego jest.
Składniki
- arbuz (5-6 kg) – 1 rzecz
- pomarańczowy - 3 kawałki
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz miąższ arbuza ze skórki i pestek i pokrój w kostkę.
Umyj pomarańcze, zalej wrzątkiem i pokrój w ten sam sposób ze skórką.
Dodaj cukier, zagotuj dżem i gotuj przez 10 minut. Pozwól mu ostygnąć.
Podobnie gotuj i schłodź dżem jeszcze 3 razy.
Nie schładzaj po raz ostatni, ale zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy