Kiedy musisz szybko nakarmić rodzinę, na ratunek przychodzi zupa ryżowa w puszkach. Można go konserwować nie tylko latem, ale także o każdej innej porze roku, kiedy masz czas. Lepiej zamknąć w pojemniku o małej objętości, aby wystarczyło dokładnie na raz.
Składniki
- ryż - 150 g
- ziemniaki - 350 g
- marchew - 150 g
- cebula (średni) – 2 kawałki
- pietruszka - 4 gałązki
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet - 30 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- sól - 15 g
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj natkę pietruszki, obrane ziemniaki i cebulę. Zetrzyj marchewki
W głębokim kotle podsmaż cebulę z marchewką.
Dodaj ziemniaki, umyty ryż i natkę pietruszki.
Wlej gorącą wodę i gotuj wszystko razem przez 30 minut.
Dodaj ocet, mielony pieprz, sól i po minucie zdejmij z ognia.
Wlej gorącą zupę do przygotowanych słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy