Jak większość fanów domowej konserwacji, mam kilkanaście sprawdzonych przepisów na marynaty. Zwykle wybieram nastrój lub robię kilka różnych słoików. Na przykład takie ogórki są bardzo dobre w języku francuskim.
Składniki
- ogórki - 500 g
- ziarnista musztarda - 1 łyżeczka
- woda - 300 ml
- sól - 1 łyżeczka
- ocet - 2 łyżeczka
- cukier - 2 łyżeczka
- liście wiśni - 1 rzecz
- liście porzeczki - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wcześniej moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Umieść je szczelnie w puszce umytej sodą.
Dodaj liście i musztardę.
Zagotuj wodę z cukrem i solą, dodaj ocet i zalej ogórki.
Sterylizuj słoik przez 25 minut we wrzącej wodzie i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy