Pikantna przekąska o subtelnym aromacie i słodkawym smaku doskonale uzupełni danie główne. Nawet początkujący kucharz może gotować ogórki z kurkumą. Przeczytaj przepis, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz i postępuj zgodnie z zaleceniami.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- czosnek - 100 g
- nasiona gorczycy - 2 art.
- kurkuma - 1 art.
- ocet - 60 ml
- cukier - 100 g
- sól - 60 g
- woda - 1,8 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki w małe kółka.
Obierz czosnek i posiekaj.
Zagotuj wodę, dodaj kurkumę, nasiona gorczycy, cukier, sól i posiekane warzywa.
Gotuj przez 10 minut od ponownego wrzenia, wlej ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Ułóż sałatkę w słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy