Przygotowanie tego dżemu nie wymaga sterylizacji, dzięki czemu zachowuje jaśniejszy smak i aromat winogron. Lepiej jest używać dojrzałych, ale nie przejrzałych jagód odmiany Isabella. Dodatek cynamonu, goździków i wanilii nada dżemowi wyjątkowy aromat i smak.
Składniki
- Winogrona (Izabela) – 2 kg
- cukier - 1.5-2 kg
- woda - 1 szklanka
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- wanilina - 2 szczypta
- Goździk (mielona) – 2 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oderwij winogrona z gałązek, zalej wodą, zagotuj i gotuj przez 10 minut.
Zetrzyj jagody tłuczkiem, zmiel przez sito lub zmiel blenderem.
Dodaj cukier i ponownie zagotuj.
Gotuj dżem przez 30-40 minut, aż będzie gęsty.
10 minut przed końcem dodaj przyprawy.
Zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy