dżem z winogron Isabella bez sterylizacji

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z winogron Isabella bez sterylizacji
molenira, stock.adobe.com
0

Przygotowanie tego dżemu nie wymaga sterylizacji, dzięki czemu zachowuje jaśniejszy smak i aromat winogron. Lepiej jest używać dojrzałych, ale nie przejrzałych jagód odmiany Isabella. Dodatek cynamonu, goździków i wanilii nada dżemowi wyjątkowy aromat i smak.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oderwij winogrona z gałązek, zalej wodą, zagotuj i gotuj przez 10 minut.

Zetrzyj jagody tłuczkiem, zmiel przez sito lub zmiel blenderem.

Dodaj cukier i ponownie zagotuj.

Gotuj dżem przez 30-40 minut, aż będzie gęsty.

10 minut przed końcem dodaj przyprawy.

Zwiń dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy