Pigwa to dość specyficzny owoc, który praktycznie nie nadaje się do jedzenia na surowo. Ale daje aromatyczne kompoty i piękny dżem. Z nadzieniem z pigwy piecze się ciasta i robi się nalewki. Zróbmy razem pyszny, aromatyczny dżem pigwowy.
Składniki
- pigwa - 1 kg
- cukier - 800 g
- woda - 1 szklanka
- cytryna - 1 szt.
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pigwę dobrze opłucz, odetnij uszkodzone obszary, a następnie zetrzyj owoce na grubej tarce.
Przygotuj syrop. Wlej wodę do rondla, dodaj cytrynę pokrojoną w plasterki, a następnie cukier, dobrze wymieszaj i zagotuj syrop na średnim ogniu. Podgrzej syrop na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści, pamiętając o okresowym mieszaniu.
W misce z startą pigwą dodaj cynamon i ekstrakt waniliowy, dobrze wymieszaj i wyślij pigwę do rondla z wrzącym syropem.
Ciągle mieszając, doprowadzić masę do wrzenia, gotować nie dłużej niż 1 minutę, zdjąć z ognia, przykryć patelnię wilgotnym ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia na 15 minut. Powtórz ten krok 4 razy: z każdym gotowaniem owoce będą bardziej karmelizowane, a dżem będzie grubszy.
Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki gorącym dżemem (mam 6 słoików po 300 ml), szczelnie zamknij i do góry nogami pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Dżem z Chińskiej pigwy bez problemu utrzymuje się przez rok w chłodnym, ciemnym miejscu.