dżem z japońskiej pigwy

1 godz. 30 min.
6 porcji
Dżem z japońskiej pigwy
Roman Ivaschenko, stock.adobe.com
0

Pigwa to dość specyficzny owoc, który praktycznie nie nadaje się do jedzenia na surowo. Ale daje aromatyczne kompoty i piękny dżem. Z nadzieniem z pigwy piecze się ciasta i robi się nalewki. Zróbmy razem pyszny, aromatyczny dżem pigwowy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pigwę dobrze opłucz, odetnij uszkodzone obszary, a następnie zetrzyj owoce na grubej tarce.

Przygotuj syrop. Wlej wodę do rondla, dodaj cytrynę pokrojoną w plasterki, a następnie cukier, dobrze wymieszaj i zagotuj syrop na średnim ogniu. Podgrzej syrop na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści, pamiętając o okresowym mieszaniu.

W misce z startą pigwą dodaj cynamon i ekstrakt waniliowy, dobrze wymieszaj i wyślij pigwę do rondla z wrzącym syropem.

Ciągle mieszając, doprowadzić masę do wrzenia, gotować nie dłużej niż 1 minutę, zdjąć z ognia, przykryć patelnię wilgotnym ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia na 15 minut. Powtórz ten krok 4 razy: z każdym gotowaniem owoce będą bardziej karmelizowane, a dżem będzie grubszy.

Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki gorącym dżemem (mam 6 słoików po 300 ml), szczelnie zamknij i do góry nogami pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Dżem z Chińskiej pigwy bez problemu utrzymuje się przez rok w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy