Do tego przepisu potrzebujesz mąki żytniej, bułki tartej lub kromki chleba. Dodatek rozpoczyna procesy fermentacji, nadając obrabianemu przedmiotowi niesamowity smak. Zieloną kapuśniak można przechowywać w wiadrach lub zamykać w słoikach.
Składniki
- kapusta - 2 kg
- marchew - 400 g
- cebula - 400 g
- mąka żytnia - 3 art.
- sól - 60 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj kapustę i obraną cebulę. Zetrzyj marchewki.
Włóż wszystko do głębokiej miski, posyp solą, mąką żytnią i dobrze rozgnieć rękami.
Przenieś warzywa do emaliowanego wiadra, przykryj i ustaw ucisk. Przedmiot obrabiany powinien stać 2 dni w ciepłym pomieszczeniu, a następnie 10 dni w chłodnym.
Ułóż sfermentowane warzywa w słoikach, zwiń i przenieś do przechowywania w chłodne miejsce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy