Taka na pierwszy rzut oka niezwykła aronia jest dobra w szerokiej gamie preparatów. To nie tylko dżemy i kompoty, ale także świetny pikantny sos. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw do swojego gustu.
Składniki
- Aronia - 700 g
- czosnek - 50 g
- bazylia - 1 pęczek
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 3 art.
- cukier - 3 art.
- sól - 1 art.
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij jagody jarzębiny wodą i gotuj przez 15 minut po ugotowaniu.
Dodaj czosnek i liście bazylii i zmiel wszystko blenderem.
Dodaj przyprawy, ponownie zagotuj i wlej sok z cytryny do sosu.
Gotuj przez kolejne 2 minuty i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy