Kiedy natknę się na pachnące masło, z pewnością zrobię z nich Barszcz. Grzyby nadają potrawie niezapomniany aromat, sprawiają, że jest jeszcze smaczniejsza i grubsza. W tym przepisie proces gotowania jest szczegółowo opisany, aby nawet początkujący kucharze poradzili sobie z zadaniem.
Składniki
- wieprzowina (na kości) – 0,5 kg
- Maślanka - 300 g
- Burak - 2 kawałki
- ziemniaki - 300 g
- kapusta - 250 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- pasta pomidorowa - 3 art.
- masło - 60 g
- Olej roślinny - 3 art.
- czosnek - 2 ząbki
- liść laurowy - 1 rzecz
- czarny pieprz - 5 groszek
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 3,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę, opłucz, zalej zimną wodą i gotuj przez 10 minut.
Zmień wodę, dodaj liść laurowy, czarne ziarna pieprzu i gotuj przez 1 godzinę.
Masło, ziemniaki, buraki, marchew, czosnek i cebulę obrać. Usuń górne liście z kapusty.
Pokrój buraki, ziemniaki, cebulę, masło i kapustę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Rozgrzej masło na patelni, dodaj marchewkę, cebulę i gotuj na złoty kolor.
Dodaj grzyby, posiekany czosnek i kontynuuj smażenie przez kolejne 10 minut, ciągle mieszając.
Osobno smażyć buraki na oleju roślinnym przez 7-10 minut.
Wymieszaj koncentrat pomidorowy z 200 ml gorącego bulionu i wlej do patelni z burakami. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Wlej ziemniaki, kapustę i oba rodzaje smażenia do garnka z mięsem. Gotuj wszystko razem przez 15 minut.
Sól i zdejmij z ognia. Gotowy Barszcz należy nalegać pod pokrywką przez 15 minut.