półfabrykaty na zimę
26.05.2023
kompot z czerwonej porzeczki na zimę bez sterylizacji
30 min
1 puszka 3 l
Jasny i aromatyczny kompot z czerwonej porzeczki w puszkach to nie tylko wspaniały napój tonizujący, ale także podstawa pysznej galaretki jagodowej. Kompot zajmie godne miejsce na każdej świątecznej uczcie, spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Składniki
- czerwona porzeczka - 300 g
- woda - 2,8 L
- cukier - 150 g
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj porzeczki, spłucz pod bieżącą wodą, ostrożnie usuń z gałązek.
Włóż jagody do wcześniej wysterylizowanego słoika.
Na patelni połącz cukier i kwas cytrynowy, dodaj wodę i gotuj syrop na dużym ogniu przez 3 minuty po ugotowaniu.
Wlej jagody do słoika wrzącym syropem i zwiń. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony kompot z czerwonej porzeczki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy