kompot z czerwonej porzeczki na zimę bez sterylizacji

30 min
1 puszka 3 l
Kompot z czerwonej porzeczki na zimę bez sterylizacji
svittlana, stock.adobe.com
0

Jasny i aromatyczny kompot z czerwonej porzeczki w puszkach to nie tylko wspaniały napój tonizujący, ale także podstawa pysznej galaretki jagodowej. Kompot zajmie godne miejsce na każdej świątecznej uczcie, spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj porzeczki, spłucz pod bieżącą wodą, ostrożnie usuń z gałązek.

Włóż jagody do wcześniej wysterylizowanego słoika.

Na patelni połącz cukier i kwas cytrynowy, dodaj wodę i gotuj syrop na dużym ogniu przez 3 minuty po ugotowaniu.

Wlej jagody do słoika wrzącym syropem i zwiń. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony kompot z czerwonej porzeczki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy