Zebraliśmy bogate zbiory czerwonych porzeczek, a teraz nie wiesz, co z nich ugotować? Istnieje wiele opcji, ale wśród pierwszych Chcę zaoferować ten przepis. Dżem z czerwonej porzeczki bez sterylizacji to świetny sposób na konserwowanie zdrowych jagód.
Składniki
- czerwona porzeczka - 3 kg
- cukier - 2 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń jagody czerwonej porzeczki z pędzli i dokładnie spłucz.
Przełóż porzeczki przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.
Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny.
Gotuj dżem przez 5 minut, wyłącz ogrzewanie i odłóż na bok na kilka godzin.
Ponownie podpal patelnię, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5 minut.
Napełnij przygotowane słoiki gorącym dżemem i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy