Niezwykły dżem gruszkowy z orzechami włoskimi i cytryną to połączenie smaków, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom słodyczy. Będzie doskonałym deserem lub dodatkiem do herbaty. Jego przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a wynik zachwyci Ciebie i Twoich bliskich.
Składniki
- Gruszka - 1 kg
- orzechy włoskie - 200 g
- cytryna - 1 rzecz
- cukier - 1 kg
- Badian - 2 gwiazdki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gruszki obierz i pokrój. Zalej cytrynę wrzącą wodą i pokrój również ze skórką.
Osusz orzechy na suchej patelni i posiekaj.
Gruszkę i cytrynę posyp cukrem, zagotuj i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Dodaj orzechy i anyż i gotuj przez kolejne 20 minut na małym ogniu.
Zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy