Uwielbiam zupy kremowe, ale nawet nie przyszło mi do głowy, że można je zrobić ze szparagami. Aż pewnego dnia ten francuski przepis przykuł moją uwagę! Dziś chcę się nim z wami podzielić – ten smak jest zupełnie nowy i nie przypomina niczego.
Składniki
- szparagi - 500 g
- cebula - 80 g
- masło - 6 art.
- mąka - 2 art.
- rosół z kurczaka - 2 szklanki
- śmietana - 1-2 szklanki
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść szparagi i drobno posiekaj. Podobnie posiekaj cebulę.
Podsmaż cebulę przez około 5 minut w 3 łyżkach masła.
W pozostałym oleju lekko usmaż mąkę, wlej bulion i dokładnie wymieszaj.
Zagotuj bulion, dodaj szparagi i gotuj przez 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. 5 minut przed końcem dodaj cebulę.
Zmiel zupę blenderem, dopraw do smaku i dopraw śmietaną do pożądanej konsystencji.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy