pierwsze dania 22.01.2022

lagman z wieprzowiną, ostrą papryką i zieloną fasolką

1 godz. 35 min.
6 porcji
Lagman z wieprzowiną, ostrą papryką i zieloną fasolką
Jewgienij Wierszynin, stock.adobe.com
0

Przedstawiam wam kolejny wspaniały przepis na popularny lagman. Pyszna zupa jest przygotowywana z wieprzowiną, ostrą papryką i zieloną fasolką. Umiarkowanie pikantny, umiarkowanie tłusty - w moim rozumieniu właśnie taki powinien być lagman.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wieprzowinę, zieloną fasolkę, obraną cebulę, marchewkę i paprykę.

Posiekaj ostrą paprykę wraz z nasionami.

W głębokim kotle na rozgrzanym oleju usmażyć wieprzowinę. Każdy kawałek powinien być zrumieniony ze wszystkich stron.

Dodaj cebulę z marchewką i smaż przez 5 minut.

Dodaj zieloną fasolkę, bułgarską i ostrą paprykę.

Wymieszaj sos pomidorowy z niewielką ilością wody i wlej do kotła. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.

Wlej pozostałą wodę, dodaj czarne ziarna pieprzu i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut.

Sól gotową zupę, wyłącz ją i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie do miękkości, wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.

Ułóż makaron na talerzach, dodaj zupę i posyp posiekanymi ziołami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy