lagman z wieprzowiną, ostrą papryką i zieloną fasolką
Przedstawiam wam kolejny wspaniały przepis na popularny lagman. Pyszna zupa jest przygotowywana z wieprzowiną, ostrą papryką i zieloną fasolką. Umiarkowanie pikantny, umiarkowanie tłusty - w moim rozumieniu właśnie taki powinien być lagman.
Składniki
- wieprzowina (osheek) – 400 g
- makaron - 250 g
- fasolka szparagowa - 150 g
- papryka - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- Olej roślinny - 2 art.
- sos pomidorowy - 50 ml
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- woda - 1 L
- Zieleń (różna) – pół
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę, zieloną fasolkę, obraną cebulę, marchewkę i paprykę.
Posiekaj ostrą paprykę wraz z nasionami.
W głębokim kotle na rozgrzanym oleju usmażyć wieprzowinę. Każdy kawałek powinien być zrumieniony ze wszystkich stron.
Dodaj cebulę z marchewką i smaż przez 5 minut.
Dodaj zieloną fasolkę, bułgarską i ostrą paprykę.
Wymieszaj sos pomidorowy z niewielką ilością wody i wlej do kotła. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Wlej pozostałą wodę, dodaj czarne ziarna pieprzu i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut.
Sól gotową zupę, wyłącz ją i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie do miękkości, wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Ułóż makaron na talerzach, dodaj zupę i posyp posiekanymi ziołami.