Kiedy gotuję zupę grochową z wędzonym mięsem, po całym domu unosi się po prostu pyszny smak. Nie trzeba długo przekonywać i zbierać gospodarstw domowych przy stole. Pod koniec gotowania wszyscy od dawna siedzą na swoich miejscach. Dzielę się z Tobą sprawdzonym przepisem!
Składniki
- boczek (wędzony) – 400 g
- groszek (suchy) – 300 g
- ziemniaki - 3 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 3 groszek
- Olej roślinny - 3 art.
- rozmaryn - 3 gałązki
- bulion warzywny - 3 l
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Spłucz groszek pod bieżącą wodą i moczyć przez 1,5-2 godziny.
Ponownie opłucz groszek, wlej bulion warzywny, dodaj liść laurowy i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
Pokrój wędzony boczek, ziemniaki, cebulę i marchewkę na małe kawałki.
Podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.
Dodaj boczek i groszek ziela angielskiego zmiażdżony w moździerzu. Gotuj przez 5-7 minut, ciągle mieszając.
W rondelku z groszkiem wsyp smażyć i ziemniaki. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Sól, dodaj gałązki rozmarynu i wyłącz. Zaparz gotową zupę pod przykryciem przez 20 minut.