pierwsze dania 22.01.2022

zupa grochowa z wędzonkami

1 godz. 30 min.
6 porcji
Zupa grochowa z wędzonym mięsem
myviewpoint, stock.adobe.com
0

Kiedy gotuję zupę grochową z wędzonym mięsem, po całym domu unosi się po prostu pyszny smak. Nie trzeba długo przekonywać i zbierać gospodarstw domowych przy stole. Pod koniec gotowania wszyscy od dawna siedzą na swoich miejscach. Dzielę się z Tobą sprawdzonym przepisem!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Spłucz groszek pod bieżącą wodą i moczyć przez 1,5-2 godziny.

Ponownie opłucz groszek, wlej bulion warzywny, dodaj liść laurowy i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.

Pokrój wędzony boczek, ziemniaki, cebulę i marchewkę na małe kawałki.

Podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni z olejem.

Dodaj boczek i groszek ziela angielskiego zmiażdżony w moździerzu. Gotuj przez 5-7 minut, ciągle mieszając.

W rondelku z groszkiem wsyp smażyć i ziemniaki. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.

Sól, dodaj gałązki rozmarynu i wyłącz. Zaparz gotową zupę pod przykryciem przez 20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy