Ponownie wymyślasz menu na lunch? Dodaj do niej zupę grochową z kurczakiem. Obfite danie przez długi czas zaspokaja głód, orzeźwia, a ponadto jest bardzo łatwe do przygotowania. Najważniejsze jest, aby wstępnie namoczyć groszek przez kilka godzin, aby gotował się szybciej.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze spłucz groszek i moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie.
Ponownie opłucz groszek, przykryj świeżą wodą i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę.
Pokrój kurczaka, ziemniaki, cebulę i koperek, zetrzyj marchewki.
Dodaj mięso, liść laurowy do garnka z groszkiem i gotuj przez kolejne pół godziny.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj ziemniaki i smaż na patelni. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Pieprz, sól i posyp koperkiem. Wyłącz i zaparz zupę pod przykryciem przez 20 minut.