Dzisiaj powiem Ci, jak zrobić zupę marchewkową z mlekiem kokosowym. Do tego dania najlepiej użyć soczystej marchewki. Efekt końcowy zależy od jego smaku, dlatego przed rozpoczęciem gotowania polecam zawsze spróbować warzyw!
Składniki
- mleko kokosowe - 400 ml
- marchew - 350 g
- imbir - 10 g
- cebula - 1 rzecz
- masło - 60 g
- śmietana - 2 art.
- mielona czerwona papryka - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 600 ml
- Zieleń (do dekoracji) – 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój marchewki w plasterki, zalej zimną wodą i gotuj przez 25 minut na małym ogniu.
Imbir i cebulę obrać i drobno posiekać.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę, imbir i smaż przez 3-4 minuty.
W rondelku z marchewką dodaj pieczeń, mleko kokosowe i zmieloną czerwoną paprykę. Gotuj przez 5 minut.
Zmiel masę blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.
Dodaj śmietanę, sól i podgrzewaj przez 2 minuty na małym ogniu.
Wlej gotową zupę do talerzy i udekoruj ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy