kawior z cukinii na zimę z koncentratem pomidorowym
Ten prosty i bardzo lubiany przepis pochodzi od mojej babci. Kawior z cukinii z koncentratem pomidorowym jest delikatny, pachnący, o przyjemnej strukturze. O wiele smaczniejszy sklep! Uwielbiam po prostu rozsmarowywać na chlebie-jesz i wracasz do dzieciństwa…
Składniki
- cukinia - 4 kg
- marchew - 500 g
- cebula - 500 g
- czosnek - 10 ząbki
- pietruszka - 1 pęczek
- pasta pomidorowa - 400 ml
- Olej roślinny (rafinowany) – do smażenia
- ocet winny (Biały) – 150 ml
- Sol - 2 art.
- cukier - 1 szklanka
- mielony czarny pieprz - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię opłucz, obierz i pokrój w średnią kostkę.
Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj czosnek i pietruszkę.
Na rozgrzanym oleju roślinnym usmaż cukinię, a następnie wrzuć do durszlaka, aby usunąć nadmiar oleju.
Na patelni, na której gotowano cukinię, dodaj trochę więcej oleju i smaż cebulę i marchewkę na średnim ogniu do miękkości.
Przepuść smażoną cukinię, cebulę i marchewkę przez maszynę do mięsa.
Następnie przenieś masę warzywną do dużej miski do gotowania, dodaj sól, cukier, mielony pieprz, koncentrat pomidorowy i ocet. Mieszaj, doprowadzaj do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
5 minut przed gotowaniem dodaj czosnek i posiekaną natkę pietruszki do kawioru z cukinii.
Wlej gorący kawior do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.