kawior z cukinii na zimę z koncentratem pomidorowym

2 godz. 30 min.
6 puszek
Kawior z cukinii na zimę z koncentratem pomidorowym
Victoria Kondysenko, stock.adobe.com
0

Ten prosty i bardzo lubiany przepis pochodzi od mojej babci. Kawior z cukinii z koncentratem pomidorowym jest delikatny, pachnący, o przyjemnej strukturze. O wiele smaczniejszy sklep! Uwielbiam po prostu rozsmarowywać na chlebie-jesz i wracasz do dzieciństwa…

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cukinię opłucz, obierz i pokrój w średnią kostkę.

Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj czosnek i pietruszkę.

Na rozgrzanym oleju roślinnym usmaż cukinię, a następnie wrzuć do durszlaka, aby usunąć nadmiar oleju.

Na patelni, na której gotowano cukinię, dodaj trochę więcej oleju i smaż cebulę i marchewkę na średnim ogniu do miękkości.

Przepuść smażoną cukinię, cebulę i marchewkę przez maszynę do mięsa.

Następnie przenieś masę warzywną do dużej miski do gotowania, dodaj sól, cukier, mielony pieprz, koncentrat pomidorowy i ocet. Mieszaj, doprowadzaj do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.

5 minut przed gotowaniem dodaj czosnek i posiekaną natkę pietruszki do kawioru z cukinii.

Wlej gorący kawior do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy