Obfita, bogata, pikantna i aromatyczna zupa kharcho jest słusznie uważana za dumę kuchni gruzińskiej. Klasyczne Kharcho gotuje się z jagnięciną, orzechami i śliwkami. Bardziej uproszczone wersje wykorzystują wołowinę, ryż i tkemali.
Składniki
- wołowina (na kości) – 800 g
- woda - 2,5 L
- ryż - 100 g
- cebula - 3 szt.
- pomidory - 5 szt.
- czosnek - 1 Głowa
- Chili - 1 strąk
- Olej roślinny - 1 art.
- Zieleń (kolendra, koperek, pietruszka) – 1 pęczek
- sos tkemali - 1 art.
- chmiel-suneli - 2 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zanurz wołowinę w zimnej wodzie, zagotuj, usuń piankę. Posolić. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 do 2 godzin lub do momentu, aż mięso zacznie pozostawać w tyle za kością.
Usuń tłuszcz z powierzchni bulionu i wyślij go do kotła lub patelni o wysokich ścianach. Cebula zostanie na nim usmażona.
Wyjmij mięso, odcedź bulion.
Opłucz ryż i wyślij do garnka z bulionem.
Podczas gotowania ryżu przygotuj smażenie. Cebulę pokroić w kostkę. Dodaj trochę oleju roślinnego do kotła z tłuszczem, smaż cebulę na złoty kolor.
Oddziel gotowaną wołowinę od kości, pokrój na kawałki i wyślij do kotła na cebulę.
Obierz pomidory ze skóry, zetrzyj na grubej tarce. Wyślij powstałą miazgę do kotła na mięso i cebulę, wymieszaj. Dusić przez kilka minut na małym ogniu.
Posiekaj czosnek i zioła, wlej do kotła. Napełnij pieczeń bulionem z ryżem.
Sól do smaku, dodaj tkemali, chmiel-suneli i strąk chili. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez 15 do 20 minut.