pierwsze dania 11.11.2022

Klasyczne Gruzińskie kharcho z wołowiną i ryżem

3 godz. 20 min.
6 porcji
Klasyczne Gruzińskie kharcho z wołowiną i ryżem
Dmitrij Uljanow, stock.adobe.com
0

Obfita, bogata, pikantna i aromatyczna zupa kharcho jest słusznie uważana za dumę kuchni gruzińskiej. Klasyczne Kharcho gotuje się z jagnięciną, orzechami i śliwkami. Bardziej uproszczone wersje wykorzystują wołowinę, ryż i tkemali.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zanurz wołowinę w zimnej wodzie, zagotuj, usuń piankę. Posolić. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 do 2 godzin lub do momentu, aż mięso zacznie pozostawać w tyle za kością.

Usuń tłuszcz z powierzchni bulionu i wyślij go do kotła lub patelni o wysokich ścianach. Cebula zostanie na nim usmażona.

Wyjmij mięso, odcedź bulion.

Opłucz ryż i wyślij do garnka z bulionem.

Podczas gotowania ryżu przygotuj smażenie. Cebulę pokroić w kostkę. Dodaj trochę oleju roślinnego do kotła z tłuszczem, smaż cebulę na złoty kolor.

Oddziel gotowaną wołowinę od kości, pokrój na kawałki i wyślij do kotła na cebulę.

Obierz pomidory ze skóry, zetrzyj na grubej tarce. Wyślij powstałą miazgę do kotła na mięso i cebulę, wymieszaj. Dusić przez kilka minut na małym ogniu.

Posiekaj czosnek i zioła, wlej do kotła. Napełnij pieczeń bulionem z ryżem.

Sól do smaku, dodaj tkemali, chmiel-suneli i strąk chili. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez 15 do 20 minut.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy