dżem z płatków róży

1 godz. 30 min.
2 porcje
Dżem z płatków róży
kobeza, stock.adobe.com
0

Wiele osób słyszało o dżemie z płatków róży. Ale nie wszyscy tego próbowali. A jeszcze mniej osób próbowało zrobić to samodzielnie. I na próżno, w rzeczywistości jest to bardzo proste! Świetny przepis dla właścicieli własnego ogrodu w kraju.

Składniki

  • płatki róż - 400 g
  • cukier - 1 kg
  • woda - 1 szklanka
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Namocz płatki przez 15 minut, dokładnie spłucz i osusz.

Wymieszaj je z połową cukru i pozostaw na noc.

Dodaj wodę i pozostały cukier, zagotuj masę i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.

Pozostaw dżem na 2 godziny, a następnie gotuj przez kolejne 5 minut. I tak jeszcze 1-2 razy.

Po raz ostatni dodaj kwas cytrynowy i przyprawy według uznania, gotuj dżem przez około 25 minut i zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy