Wiele osób słyszało o dżemie z płatków róży. Ale nie wszyscy tego próbowali. A jeszcze mniej osób próbowało zrobić to samodzielnie. I na próżno, w rzeczywistości jest to bardzo proste! Świetny przepis dla właścicieli własnego ogrodu w kraju.
Składniki
- płatki róż - 400 g
- cukier - 1 kg
- woda - 1 szklanka
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz płatki przez 15 minut, dokładnie spłucz i osusz.
Wymieszaj je z połową cukru i pozostaw na noc.
Dodaj wodę i pozostały cukier, zagotuj masę i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
Pozostaw dżem na 2 godziny, a następnie gotuj przez kolejne 5 minut. I tak jeszcze 1-2 razy.
Po raz ostatni dodaj kwas cytrynowy i przyprawy według uznania, gotuj dżem przez około 25 minut i zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy