marynowane kurki z cebulą

45 min
1 porcja
Marynowane kurki z cebulą
Maria_Galushkina, stock.adobe.com
0

Uwielbiam eksperymentować z marynowaniem warzyw i grzybów na zimę. Ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Marynowane kurki z cebulą są niesamowicie smaczne i pachnące. Idealne jako przystawka lub dodatek do sałatek.

Składniki

  • kurki - 600 g
  • cebula - 1 rzecz
  • czosnek - 2 ząbki
  • liść laurowy - 1 rzecz
  • kolendra - 1 łyżeczka
  • Olej roślinny - 1 art.
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • woda - 600 ml
  • ocet (esencja) – 2 łyżeczka
  • cukier - 2.5 art.
  • sól - 1.5 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść i losowo pokrój kurki.

Gotuj je przez 5-7 minut we wrzącej wodzie. W razie potrzeby dodaj sok z cytryny i przyprawy.

Wrzuć grzyby do durszlaka.

Włóż posiekaną cebulę, czosnek, kurki i przyprawy z dodatkami do sterylnego słoika.

Zagotuj wodę z cukrem i solą, gotuj przez kilka minut i wlej esencję octu.

Zalej kurki marynatą, wysterylizuj słoik przez 20 minut we wrzącej wodzie i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy