półfabrykaty na zimę
22.04.2023
kompot brzoskwiniowy bez pestek na zimę bez sterylizacji
20 min
20 porcji
Nie będę mówił o zaletach kompotów, ale raczej podzielę się z Tobą kolejnym przepisem na ten temat. Proponuję gotować kompot brzoskwiniowy bez pestek na zimę. Nawet niedoświadczony kucharz może go łatwo ugotować.
Składniki
- brzoskwinie - 2 kg
- cukier - 350 g
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda - 5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Brzoskwinie przekrój na pół i obierz.
Ułóż owoce w wysterylizowanych słoikach.
Napełnij wrzącą wodą i pozostaw na 20 minut pod pokrywkami.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i kwas cytrynowy.
Gotuj przez 2 minuty, wlej do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy