Kapuśniak jest uważany za klasyczne rosyjskie danie. Przygotowywane są z kapusty, warzyw i mięsa. Najczęściej stosuje się wołowinę, wieprzowinę lub jagnięcinę. Dzielę się z wami prostym przepisem na kapuśniak z żeberkami wołowymi i kiszoną kapustą.
Składniki
- żeberka wołowe - 400 g
- ziemniaki - 250 g
- kapusta kiszona - 300 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- sos pomidorowy - 2 art.
- liść laurowy - 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- koperek (do zgłoszenia) – 2 gałązki
- woda - 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz żeberka wołowe, zalej zimną wodą i gotuj przez 10 minut.
Zmień wodę, dodaj liść laurowy i gotuj przez 40 minut.
Obierz ziemniaki i cebulę, pokrój. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj kiszoną kapustę, sos pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut.
Na patelni z żeberkami dodaj ziemniaki i smaż. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Sól i pieprz przed wyłączeniem. Podawaj kapuśniak z posiekanym koperkiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy