Nadal nie wiesz, jak gotować zupę kharcho z ryżem w domu? Przygotowałem dla Ciebie ten przepis. Przygotowanie bogatej, tradycyjnej gruzińskiej zupy nie jest teraz takie trudne.
Składniki
- woda - 3 L
- wołowina - 400 g
- ryż - 4 art. l
- pomidory - 3 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 4 ząbki
- seler - 1 rzecz
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 CZ. l
- bazylia - 1 CZ. l
- papryka - 1 CZ. l
- chmiel-suneli - 1 CZ. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zacznij od zrobienia bulionu. Aby to zrobić, opłucz mięso, oddziel żyły i nadmiar tłuszczu. Pokrój mięso na kawałki i wyślij do wody. Gotuj, dodając seler, groszek i całą cebulę do mięsa. Trochę soli.
Gdy mięso jest ugotowane, odcedź bulion i ponownie podpal i smaż mięso na złoty kolor na patelni.
Pomidory zalać wrzącą wodą, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Dodaj do mięsa i krótko Duś.
Dodaj mięso do bulionu, gotuj przez 5 minut. Dodaj ryż i pozostałe przyprawy, sól. Gotuj, aż ryż się ugotuje.
Kilka minut przed końcem przełóż czosnek przez prasę i dodaj do Kharcho. Wymieszaj i odstaw na 5 minut. Podawaj na gorąco. Możesz ozdobić świeżymi ziołami i dodać plasterek cytryny.