sałatka z przerośniętych ogórków na zimę

40 min
8 puszek po 0,5 l
Sałatka z przerośniętych ogórków na zimę
marysckin, stock.adobe.com
0

Nie spiesz się, aby wyrzucić przerośnięte ogórki - można je umieścić w zimowych preparatach. Przygotuj różne rzeczy, marynatę w słoiku lub sałatkę. Chcę podzielić się z wami prostym przepisem na sałatkę z ogórków na zimę. Bo u dobrej gospodyni nic się nie marnuje!

Składniki

  • ogórki - 3,5 kg
  • cebula - 1,5 kg
  • Chili - do smaku
  • Olej roślinny - 100 ml
  • ocet (5%) – 100 ml
  • cukier - 6 art.
  • sól - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki, obierz i pokrój na małe plasterki.

Drobno posiekaj cebulę.

W misce połącz ogórki i cebulę, dodaj sól i cukier, wymieszaj i pozostaw na 15-20 minut, aby uformować sok.

Następnie umieść miskę sałatki na ogniu, wlej olej roślinny, dodaj chili i gotuj obrabiany przedmiot na średnim ogniu, aż ogórki zmienią kolor.

Wprowadź ocet, wymieszaj i zdejmij miskę z ognia.

Zapakuj gotującą się sałatkę do wcześniej wysterylizowanych słoików i zwiń. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną sałatkę z ogórków przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy