pikle z octem na zimę w słoikach

30 min
16 porcji
Ogórki kiszone z octem na zimę w słoikach
Carey, stock.adobe.com
0

Przepis spodoba się miłośnikom pikli beczkowych. Gotowanie pikli z octem nie jest trudne. Najpierw warzywa należy fermentować przez 4-5 dni. Następnie stosuje się standardową metodę podwójnego nalewania z dodatkiem octu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj ciepłą wodę i sól.

Umieść mieszankę papryki, obrane ząbki czosnku, koperek i ogórki w słoikach.

Napełnij solanką, przykryj nylonową pokrywką i umieść w ciepłym, ciemnym miejscu na 4-5 dni.

Odcedź solankę do garnka i gotuj przez 2 minuty.

Ogórki wyjąć ze słoików, opłukać pod bieżącą wodą i ponownie szczelnie włożyć do słoików.

Zalej wrzącą solanką i odłóż na bok na 20 minut.

Odcedź do rondla i ponownie zagotuj.

Dodaj ocet, wlej do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy