Przepis spodoba się miłośnikom pikli beczkowych. Gotowanie pikli z octem nie jest trudne. Najpierw warzywa należy fermentować przez 4-5 dni. Następnie stosuje się standardową metodę podwójnego nalewania z dodatkiem octu.
Składniki
- ogórki - 4 kg
- czosnek - 20 g
- koperek - 4 parasolka
- ocet - 140 ml
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- sól - 80 g
- woda (gotowany) – 3,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj ciepłą wodę i sól.
Umieść mieszankę papryki, obrane ząbki czosnku, koperek i ogórki w słoikach.
Napełnij solanką, przykryj nylonową pokrywką i umieść w ciepłym, ciemnym miejscu na 4-5 dni.
Odcedź solankę do garnka i gotuj przez 2 minuty.
Ogórki wyjąć ze słoików, opłukać pod bieżącą wodą i ponownie szczelnie włożyć do słoików.
Zalej wrzącą solanką i odłóż na bok na 20 minut.
Odcedź do rondla i ponownie zagotuj.
Dodaj ocet, wlej do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy