półfabrykaty na zimę
30.12.2022
lecho z papryki i pomidorów z czosnkiem na zimę
1 godz. 0 min.
4 porcje
Ze wszystkich odmian lecho najpopularniejszy pozostaje klasyk papryki i pomidorów. Proponuję dodać trochę czosnku do pikanterii. I jak przygotować przedmiot, aby był doskonale przechowywany – Czytaj dalej.
Składniki
- papryka - 1 kg
- pomidory - 1 kg
- czosnek - 1 Głowa
- cukier - 1.5 art.
- sól - 0.5 art.
- ziele angielskie - 4 groszek
- czarny pieprz - 4 groszek
- Goździk - 2 Bud
- Olej roślinny - 50 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory i przepuść przez maszynę do mięsa.
Dodaj cukier, sól, olej, pieprz, liście laurowe i goździki i zagotuj.
Dodaj losowo posiekaną paprykę, ponownie zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Dodaj zmiażdżony czosnek, wymieszaj i zwiń lecho w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy