przekąski 25.07.2023

pasztet z fasoli Ormiańskiej

55 min
4 porcje
Ormiański pasztet z fasoli
Ildi,stock.adobe.com
0

Przekąska to puree z gotowanej fasoli z czosnkiem, solą i przyprawami. Specjalny ormiański pasztet z fasoli uzyskuje się dzięki sosowi pomidorowemu. Czasami zamiast tego używa się świeżych lub suszonych pomidorów.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Czerwona fasola jest wstępnie namoczona przez 4 godziny w zimnej wodzie.

Wrzuć do durszlaka, opłucz i przenieś do garnka ze świeżą wodą. Gotuj przez 40 minut.

Odcedź płyn, ostudź fasolę do temperatury pokojowej.

Zmiel gotowaną fasolę i orzechy w blenderze.

Dodaj sos pomidorowy, chmiel-suneli, sól, czosnek przepuszczony przez prasę i dobrze wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy