Przekąska to puree z gotowanej fasoli z czosnkiem, solą i przyprawami. Specjalny ormiański pasztet z fasoli uzyskuje się dzięki sosowi pomidorowemu. Czasami zamiast tego używa się świeżych lub suszonych pomidorów.
Składniki
- czerwona fasola - 400 g
- orzechy włoskie - pół szklanki
- sos pomidorowy - 1 art.
- czosnek - 1 ząbek
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 1,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Czerwona fasola jest wstępnie namoczona przez 4 godziny w zimnej wodzie.
Wrzuć do durszlaka, opłucz i przenieś do garnka ze świeżą wodą. Gotuj przez 40 minut.
Odcedź płyn, ostudź fasolę do temperatury pokojowej.
Zmiel gotowaną fasolę i orzechy w blenderze.
Dodaj sos pomidorowy, chmiel-suneli, sól, czosnek przepuszczony przez prasę i dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy