A Czy wiesz, że awokado może być używane nie tylko do sałatek, przekąsek i guacamole? Wypróbuj go jako bazę na obfite śniadanie. Dzielę się z wami niezwykłym przepisem na jajecznicę zapiekaną w połówkach awokado. Smaczne, nie banalne i wcale nie trudne.
Składniki
- awokado - 2 szt.
- jaja kurze (nie duży) – 4 szt.
- sól - do smaku
- zioła prowansalskie - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- ser - opcjonalnie
- Zieleń - do dekoracji
- pomidory koktajlowe - do podania
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój duże dojrzałe awokado na pół, usuń pestkę. Ostrożnie usuń część miazgi łyżką. Wbij 1 jajko w powstałe wgłębienia. Opcjonalnie możesz zastąpić jaja kurze jajami przepiórczymi (wtedy 1 łódka awokado może potrzebować 2 jaj przepiórczych).
Przełóż połówki awokado na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 minut, aż jajka się ugotują.
Pieczone awokado z jajkiem przełożyć na talerze, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać zioła prowansalskie, udekorować posiekanymi ziołami. Połóż połówki pomidorków koktajlowych obok siebie na talerzu. Podawaj przystawkę z awokado na gorąco, w razie potrzeby posypaną startym serem.