przekąski 20.11.2022

awokado z jajkiem w piekarniku

25 min
2 porcje
Awokado z jajkiem w piekarniku
Victor Santacruz, stock.adobe.com
0

A Czy wiesz, że awokado może być używane nie tylko do sałatek, przekąsek i guacamole? Wypróbuj go jako bazę na obfite śniadanie. Dzielę się z wami niezwykłym przepisem na jajecznicę zapiekaną w połówkach awokado. Smaczne, nie banalne i wcale nie trudne.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój duże dojrzałe awokado na pół, usuń pestkę. Ostrożnie usuń część miazgi łyżką. Wbij 1 jajko w powstałe wgłębienia. Opcjonalnie możesz zastąpić jaja kurze jajami przepiórczymi (wtedy 1 łódka awokado może potrzebować 2 jaj przepiórczych).

Przełóż połówki awokado na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 minut, aż jajka się ugotują.

Pieczone awokado z jajkiem przełożyć na talerze, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać zioła prowansalskie, udekorować posiekanymi ziołami. Połóż połówki pomidorków koktajlowych obok siebie na talerzu. Podawaj przystawkę z awokado na gorąco, w razie potrzeby posypaną startym serem.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy