Cóż, jak możesz obejść się bez przepisu na pyszny domowy "Cezar" w arsenale? Wydaje się, że to ta sama sałatka, którą wszyscy kochają. Moja odmiana nie jest do końca klasyczna, ale prosta i dostępna nawet dla początkujących kucharzy.
Składniki
- filet z kurczaka - 200 g
- oliwa z oliwek - 2 łyżeczka
- biały chleb - 100 g
- Mieszanka sałatek - 200 g
- parmezan - 50 g
- pomidory koktajlowe - 150 g
- sól - 1 szczypta
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
- jaja kurze - 2 kawałki
- musztarda - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 3.5 art.
- sok z cytryny - 1.5 art.
- czosnek - 1 ząbek
- Sol - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Potrzyj filet z kurczaka solą i przyprawami do smaku i posmaruj łyżką oliwy z oliwek.
Smaż na gorącej patelni bez oleju przez około 3 minuty z każdej strony. Sprawdź nożem, czy mięso w środku nie pozostaje surowe.
Gdy kurczak ostygnie, pokrój go na sałatkę. Pokrój pomidory koktajlowe na ćwiartki.
Ugotuj jajka na stromo i oddziel żółtka. Pójdą na stację benzynową. Możesz dodać białka do sałatki lub odłożyć na inne danie.
Pokrój biały chleb w kostkę, polej łyżką oliwy z oliwek i posyp przyprawami.
Grzanki smażyć na suchej, gorącej patelni przez 3-5 minut, mieszając.
Zmiel czosnek i wymieszaj wszystkie składniki sosu. Dodaj do nich żółtka i ponownie wymieszaj.
Połóż mieszankę sałatkową, na niej pozostałe składniki, polej sosem i posyp "Cezar" krakersami i startym parmezanem.