Główną "cechą" hawajskiego tradycyjnego Poke jest świeża ryba marynowana w sosie sojowym. Proponuję trochę odejść od klasycznego przepisu i ugotować poke z soczystym kurczakiem teriyaki. Myślę, że ta opcja też ci się spodoba.
Składniki
- ryż - 1 szkło
- filet z kurczaka - 2 szt.
- pomidory - 1 szt.
- ogórki - 1 szt.
- Mango - 0,5 szt.
- kukurydza (puszka) – do smaku
- sos teriyaki - 3 art.
- sos sojowy - do smaku
- Sezam - do dekoracji
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka smażyć z sosem teriyaki do miękkości. Pokrój na kawałki.
Ryż ugotować, włożyć do głębokich, porcjowanych talerzy, polać sosem sojowym, na wierzch dodać kawałki kurczaka.
Pokrój ogórek w cienkie plasterki, pomidor i mango na małe kawałki. Bez mieszania wyślij warzywa na talerze do ryżu. Dodaj kukurydzę.
Udekoruj gotowego poke z kurczakiem sezamem lub drobno posiekanymi ziołami i podawaj z sosem sojowym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy