Zwracam uwagę na mniej kaloryczną wersję popularnego śledzia pod futrem. Przygotowywana jest sałatka z dressingiem śmietanowym, więc nawet przeciwnicy majonezu chętnie ją jedzą. Radzę używać kwaśnej śmietany, która nie jest zbyt tłusta — maksymalnie 15-20%.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść śledzie ze skóry i płetw, wypatrosz, usuń kości i pokrój na małe kawałki.
Zetrzyj ziemniaki, buraki i marchewkę, posiekaj cebulę.
Na szerokim talerzu ułóż ziemniaki, dodaj sól, pieprz i śmietanę. Następnie ułóż warstwy śledzia, cebuli i posyp kolendrą.
Buraki i marchewki osobno wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem, a także ułożyć warstwami. Aby sałatka była schludna, używam pierścienia do gotowania. Gotowe danie można ozdobić wzorami kwaśnej śmietany lub ziołami. Przed podaniem sałatę należy odstawić na 2 godziny w lodówce.