Kto może się oprzeć ulubionemu słoikowi kukurydzy w puszkach? A co jeśli powiem ci, że możesz to zrobić sam? Nie ma w tym nic trudnego, zwłaszcza latem w szczycie sezonu, kiedy główki kapusty kosztują dosłownie grosze.
Składniki
- kukurydza - 15 sztuk
- woda - 1 L
- sól - 1 art.
- cukier - 2 art.
- ocet - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj kolby kukurydzy, zalej gorącą wodą i gotuj przez 3 minuty po zagotowaniu.
Wrzuć kolby do durszlaka i umieść pod bieżącą zimną wodą, aby ostygły.
Ostrym nożem ostrożnie odetnij ziarna i szczelnie włóż je do słoików. Radzę wziąć małe pojemniki – aby je zjeść za jednym razem.
Zalej kukurydzę wrzącą wodą, pozostaw na 15 minut pod przykryciem, odcedź tę wodę i ponownie zagotuj.
Ponownie napełnij kukurydzę, jeszcze raz odstaw na 10 minut i jeszcze raz odcedź - teraz na stałe.
Zagotuj 1 litr wody, dodaj cukier, sól i ocet.
Napełnij kukurydzę wrzącą marynatą i zwiń słoiki.